Thursday, 21 July 2011

KEANG SOM (THAI SOUR CURRY)

ikan kembung dua ekor ini akan menjadi menu masakan mea-mea untuk dinner malam ni "keang som"......ikan ini direndam dulu sebab telah beku....bila balik kerja nanti senang mea-mea boleh masak terus...



bahan-bahan yang diperlukan untuk blender.....sebatang serai, dua ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah, sedikit kunyit hidup, cili kering ikut kesukaan sendiri nak pedas letak banyak sikit, dan sedikit belacan....bahan-bahan ini akan diblenderkan sekali......

 

sebelum blenderkan bahan-bahan di atas ....kena lah potong halus-halus supaya cepat sikit hancur bila blender nanti....ini lah hasilnya selepas dipotong.....


nampak tak asam keping ini....akan dimasukkan dalam keang som nanti supaya ada rasa masam-masam.....som tu dalam bahasa siam maksud dia masam....

sayur-sayur ini akan dimasukkan ke dalam keang som....sayur sawi, kacang bendi dan ubi keledek .....jangan pula masukkan terus macam ni mesti lah dipotong dan dicuci bersih-bersih dulu.....

ini lah hasilnya sayur-sayur dan ubi keledek yang telah dipotong ....


ikan kembung tadi mea-mea telah potong kepada dua bahagian....ikut citarasa masing-masing nak potong pun boleh tak nak potong pun boleh juga...

bahan yang telah diblender dimasukkan kedalam periuk dan sedia untuk dimasak......tambah lah sedikit air supaya ada kuah nanti.....

terus masukkan ubi keledek dan menggunakan api yang kecil supaya nanti ubi tu empuk...sebab ubi keledek ambil masa juga untuk empuk....so kena la masukkan ubi keledek dulu biarkan dia empuk.....dan boleh la masukkan asam keping supaya boleh keluarkan rasa masam.....

bila ubi keledek dah empuk so masukkan ikan kembung tadi....dan masukkan garam dan knorr secukup rasa.



selepas saja masukkan ikan kembung.....boleh la masukkan sayur sawi dan kacang bendi....biarkan beberapa minit ....terus tutup api dan boleh la dihidang.



keang som ikan kembung dengan ubi keledek,sawi dan bendi.....sangat menyelerakan....:)))

No comments:

Post a Comment